Kantaesityksenä

Heikki Salo: ILIMARI JAUHIAASEN TERÄKSINEN TAKAVYÖ

(Lapuan Harrastajanäyttelijät)
ohjaus: Epp Perälä, musiikki: Onni Pääkkönen

Esitys voitti Suomen Harrastajateatteriliiton kantaesityspalkinnon 2004.

Rooleissa:

Ilmari Jauhiainen: Samuel Pöntinen/Johannes Pöntinen
Isä: Timo Kaitalahti
Maileena: Johanna Ikola/Ruut Lehto
Lauri Koskela: Teemu Kettula
Lauri Koskelan äiti: Raija Ristolainen
Edu: Minna Vainionpää
Tirri: Oskari Perälä
Tatti: Jaakko Talvitie
Miikkulainen: Antti Rautakorpi ja Toni Luoma
Muiluttaja: Pentti Takala
Muiluttaja/Hitler: Kai Pöntinen
Painijoita: Aatu Kankaanpää, Eetu Koukkari, Henry Haapoja, Jaakko Salo, Jari Takala, Joni Tuulensuu, Jonna Viljanen, Markus Huhtala, Mika Kattelus, Roni Helin, Ville Koukkari ja Ville Takala
Lauluryhmässä: Maiju Vainionpää, Kati Kirjavainen, Essi Saari, Jenni Kiviniemi

Kuva 1

KUVASSA 1: Ohjaaja Epp Perälä ja käsikirjoittaja Heikki Salo tapailevat painiotteita.

Kuva 2

KUVASSA 2: Heikki Salo on palkittu näytelmästään Tampereella järjestetyssä Majaoja-säätiön näytelmäkilpailussa. Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö on tarina kymmenvuotiaasta Ilmarista, jonka elämää varjostaa tragedia. Hän asuu auto-onnettomuudessa vammautuneen isänsä kanssa, äiti on kuollut samassa onnettomuudessa. Sattuman kautta ja salaperäisen Maileenan johdattamana Ilmari tutustuu painin maailmaan ja hänen elämänsä saa aivan uusia ulottuvuuksia. Vaikka tarina ei tapahdu Lapualla, mestaripainija Lauri Koskelan haamulla on tärkeä rooli näytelmässä. Ilmari osoittautuu luonnonlahjakkuudeksi painimatolla ja painisalissa lopulta selviävät myös Ilmarin elämän salaisuudet: miksi isä on erakoitunut ja katkera, miksi urheilutalon seinällä olevista painijoiden kuvista yksi on niin tutun näköinen ja kuka on salaperäinen Maileena.

Näytelmä on pinnaltaan komedia, mutta tarinan syvyys ja Ilmarin elämän traagisen taustan paljastuminen tekee siitä myös ajankohtaisen ja koskettavan. Näytelmässä on myös paljon lauluja, jotka osaltaan vievät tarinaa eteenpäin. Näytelmän musiikin säveltää Onni Pääkkönen. Käsikirjoittaja Heikki Salo tunnetaan parhaiten Miljoonasade-yhtyeen keulahahmona, mutta nykyään hän musiikintekemisen lisäksi on suuntautunut voimakkaasti teatteriin. Hän tekee paljon dramatisointeja ja nyt myös siis näytelmiä. Omat lapsuuden aikaiset kokemukset painista saivat 30-kiloisten piirinmestarin kirjoittamaan näytelmän, jossa painilla on päärooli.

Laulunäytelmä

ROSVO-ROOPE

(Lapuan Harrastajanäyttelijät)
Ohjaus: Eija-Irmeli Lahti

Rosvo-Roope seilaa 1700-luvun Itämerta ja hurmaa ryöstöretkien lomassa niin Viron, Oolannin kuin Pietarinkin kaunottaria. Muistattehan 1940-luvun klassikkoelokuvan, jossa legendaarinen Tauno Palo loisti Rosvo-Roopena sekä unohtumattoman balladin: ”Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa…”! Nyt näemme Lapuan Harrastajanäyttelijöiden version samaisesta tarinasta, Hourunkosken kesäteatterissa! Katetussa katsomossa n. 500 istumapaikkaa.

Esityspaikka: Hourunkosken kesäteatteri